Η Σούτρα της Καρδιάς | NYSY Studios | Yoga - Pilates Academy | Athens, Greece - NYSY Studios | Yoga – Pilates Academy | Athens, Greece
Διαλογισμός

Η Σούτρα της Καρδιάς

Αθήνα, 25-27 Μαΐου 2018


Η Σούτρα της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας

Πνευματική Μεταμόρφωση και Καθημερινή Ζωή

The Heart Sutra – Spiritual Transformation and Everyday Life

Συνάντηση Μελέτης του Ζεν με τον Bernd Bender 

Zen Center Athens

Πλατεία Αγ. Ειρήνης, Λιμπονά 2, Αθήνα

Δωρεάν διάλεξη εισαγωγής στο Ζεν: Παρασκευή 25 Μαΐου,  μ.μ.

Συνάντηση άσκησης στο Ζαζέν και ομιλίας Σάββατο και Κυριακή, 26 – 27 Μαΐου, 11 π.μ. – 6 μ.μ.

 

Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους – δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον διαλογισμό ή γνώση στις Βουδιστικές διδασκαλίες.

Ο Μπερντ θα μιλήσει στα αγγλικά και θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.   

 
Η Σούτρα της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας περιέχει τις κεντρικές διδασκαλίες του Ζεν.

Συνοπτικά, η Σούτρα της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας διδάσκει τη συνδεσιμότητα/σύνδεση.  Στην εποχή που ζούμε, το να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τη βαθιά μας σύνδεση με τους άλλους και όλα τα πράγματα, φαίνεται ότι είναι πολύ σημαντικό. Η παγκοσμιοποίηση έχει μετατρέψει τον κόσμο σε μία «παγκόσμια κοινότητα», δείχνοντάς μας ότι τα πάντα συνδέονται – με τα πάντα. Παρόλα αυτά, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η εμπειρία της συνδεσιμότητας παρεμποδίζεται από τον φόβο και την απόρριψη, για παράδειγμα μέσω της πολιτικής του λαϊκισμού, η οποία έχει φτιαχτεί για να σταματάει τη «διαφορετικότητα» από το να εισέρχεται σε αυτό που θεωρείται δικό «μας». Κατά συνέπεια, αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα – κλιματικές αλλαγές, μια ψαλίδα που ανοίγει όλο και περισσότερο μεταξύ των πολύ φτωχών και των πολύ πλουσίων, τεράστιοι αριθμοί προσφύγων – και φαίνεται σαν να μην υπάρχουν εφικτές λύσεις εν όψει.

Γι’ αυτό η διδασκαλία της σοφίας και της συμπόνιας που προσφέρει η Σούτρα της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας έχει τεράστια σημασία εδώ. Μας δείχνει ότι εμείς δημιουργούμε τον πόνο για τον εαυτό μας και τους άλλους μόνο και μόνο επειδή αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο από την οπτική  του «εγώ» και «αυτοί» και μετά ενεργούμε με αυτή την αντίληψη. Το απελευθερωτικό όραμα της Σούτρας της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας έγκειται στην αντίληψη ότι αυτός ο  δυαδικός τρόπος σκέψης δεν αντιπροσωπεύει την αντικειμενική αλήθεια, αλλά είναι μια λειτουργία του νου του ανθρώπου. Επιπλέον, από τη στιγμή που είναι λειτουργία της συνείδησης, μπορεί να αλλάξει. Ως άνθρωποι μπορούμε να εξελιχθούμε από την συνηθισμένη κατάσταση του δυαδικού προγραμματισμού μας και να αναπτύξουμε την συνειδητοποίηση της εγγενούς «ενωτικής φύσης», της συνδεσιμότητάς μας με όλα τα φαινόμενα ή για να είμαι πιο ακριβής, της συνδεσιμότητας όλων των φαινομένων αυτών  καθαυτών.

Η Σούτρα της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας είναι λοιπόν ένα πολύ περιεκτικό κείμενο, μια πρακτική εισαγωγή στο Βουδιστικό μονοπάτι που μας μετακινεί από την παρούσα κατάσταση της ισχυρής δυαδικής ταύτισης σε μια ανοιχτή, ρέουσα και δημιουργική ενσυνείδηση της ενωτικής φύσης της ύπαρξης. Για να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι έχουμε να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι ανακάλυψης: μας πηγαίνει όλο και πιο βαθιά στην ύπαρξή μας, από τις ακατανόητες δυαδικές αντιλήψεις για τον εαυτό μας και τους άλλους σε αυτό που το Ζεν ονομάζει «σοφία καθρέφτης», μια εγγενής νοημοσύνη, η οποία βλέπει άμεσα την συνδεσιμότητα/σύνδεση των πάντων.

Η Σούτρα της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας μας προσκαλεί όλους «όχι να διορθώσουμε την πραγματικότητα» για μας και για τους άλλους  ͘ αυτό εκφράζεται με τη λέξη «όχι», η οποία επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέσα στο κείμενο. Όταν λέει «όχι μάτια, όχι αυτιά, όχι μύτη, όχι σώμα, όχι νου», είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Σούτρα της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας δεν διδάσκει ότι τα φαινόμενα δεν υπάρχουν καθόλου, αλλά ότι υπάρχουν ως συνδεδεμένα, αλληλοσχετιζόμενα γεγονότα. Το να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα από μόνο του, αλλά μόνο σε σχέση, είναι απόλυτα σημαντικό για την προσωπική μας ανάπτυξη. Όσο  διορθώνουμε τα φαινόμενα υπό το πρίσμα της φαινομενικής τους διαχωριστικότητας θα υποφέρουμε από φόβο, στρες, αισθήματα ανικανότητας και ανεπάρκειας. Η κατανόηση, όμως, της  ενωτικής μας φύσης θα δημιουργήσει την εμπειρία της συνδεσιμότητας, της χαράς και της εκπλήρωσης. Με αυτή την κατανόηση θα γίνουμε πιο συμπονετικά όντα γιατί μας επιτρέπει να δούμε άμεσα που βασίζονται οι τόσες πολλές εκφράσεις του πόνου του ανθρώπου – δηλαδή της αίσθησης ότι είμαστε διαχωρισμένοι από την πιο εσωτερική μας φύση.

Ο Μπερντ θα εκφράσει την προσωπική του κατανόηση της Σούτρας της Καρδιάς της Υπερβατικής Σοφίας – θα συζητήσει με τους συμμετέχοντες το νόημα αυτού του κειμένου και την εφαρμογή του στην σύγχρονη ζωή.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα μελετήσουμε αυτή τη Σούτρα. Επιπλέον, το Ζεν προσφέρει πολλές πρακτικές για την ενσωμάτωση της σοφίας και της συμπόνιας και θα δοκιμάσουμε κάποιες από αυτές, ξεκινώντας τη βαθιά μεταμορφωτική διεργασία που κάνει εφικτή την ανάπτυξη μας από την εμπλοκή στη δυαδική εμπειρία σε μια ενσωματωμένη αντίληψη για την ενωτική φύση των πάντων στη ζωή.

Ο Μπερντ Μπέντερ ασκείται στο Ζεν από το 1987. Πήγε στην Καλιφόρνια το 1994 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Σαν Φρανσίσκο Ζεν Σέντερ. Ο Μπερντ έλαβε τη μετάβαση του Ντάρμα (εξουσιοδότηση διδασκαλίας) από τον Dairyu Michael Wenger και είναι κάτοχος σύνδεσης στην παράδοση του Σότο-Ζεν. To 2012 μετακόμισε στο Βερολίνο. Ίδρυσε το Ακάτσιενζέντο, ένα μέρος για την σύγχρονη έκφραση του Ζεν (www.akazienzendo.de/en). O Μπέρντ προσφέρει πρακτική άσκηση στο Ζεν, διδάσκει τον διαλογισμό και την Βουδιστική σκέψη, μεταφράζει, κάνει ομιλίες και συνοδεύει τους ανθρώπους στο πνευματικό τους μονοπάτι.

Ο Μπέρντ σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στη Φρανκφούρτη και στο Berkeley. Ο Μπερντ Μπέντερ ασκείται στο Ζεν από το 1987. Πήγε στην Καλιφόρνια το 1994 για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Σαν Φρανσίσκο Ζεν Σέντερ. Ο Μπερντ έλαβε τη μετάβαση του Ντάρμα (εξουσιοδότηση διδασκαλίας) από τον Dairyu Michael Wenger και είναι κάτοχος σύνδεσης στην παράδοση του Σότο-Ζεν. To 2012 μετακόμισε στο Βερολίνο. Ίδρυσε το Ακάτσιενζέντο, ένα μέρος για την σύγχρονη έκφραση του Ζεν (www.akazienzendo.de/en). O Μπέρντ προσφέρει πρακτική άσκηση στο Ζεν, διδάσκει τον διαλογισμό και την Βουδιστική σκέψη, μεταφράζει, κάνει ομιλίες και συνοδεύει τους ανθρώπους στο πνευματικό τους μονοπάτι.

Ο Μπέρντ σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στη Φρανκφούρτη και στο Berkeley.

 

 

Πρόγραμμα και κόστος:

Παρασκευή 20:00-22:00: Εισαγωγή στον διαλογισμό του Ζεν: δωρεάν

Σάββατο & Κυριακή και ώρα 11:00 – 18:00: Ζαζέν και ομιλίες

Ντάρμα: 40 € και για τις δύο μέρες ή 25 € / ημέρα

 

Χώρος συνάντησης: Zen Center Athens, Πλατεία Αγ. Ειρήνης, Λιμπονά 2, Αθήνα

Εγγραφή: info@zencenterathens.gr

 

Διατίθενται οικονομική βοήθεια και υποτροφίες από το Zen Center Athens. Στην περίπτωση αυτή στείλτε email.

 

NYSY STUDIOS | ABHAYA YOGA HOME | YOGA - PILATES - RETREAT CENTER | ATHENS, GREECE

Call Now Button